Як працює керосинова лампа?

Як працює керосинова лампа?

Як ми вже згадували, гасова (керосинова) лампа – незамінне джерело освітлення на основі згоряння гасу в повітрі. Будова самої лампи досить нескладна. У металеву ємність заливається гас, в який опущений одним кінцем гніт. Верхній кінець гніту забезпечений механізмом, що забезпечує невелике переміщення його по вертикалі і вміщеному пальнику, сконструйованої таким чином, щоб забезпечити підведення повітря в область, нижче верхнього кінчика гніту. Над пальником встановлюється лампове скло у вигляді труби змінного діаметру. Колба забезпечує тягу, і захищає полум’я від вітру.

Прообразом керосинової лампи був масляний світильник, що складається з ємкості з олією, жиром і плаваючого в ній бавовняного ґноті. Такий світильник давав слабке світло і коптив. Вдосконалення технології йшло по шляху збільшення яскравості, зменшення кіптяви і підвищення безпеки приладу.

Батьківщиною сучасної гасової лампи вважається Львів, де її сконструювали аптекарі Ігнатій Лукасевич і Ян Зех 1853 року.

До появи гасової лампи доклав руку ще сам Леонардо да Вінчі (1452 – 1519). Він забезпечив свій зразок склом для припливу повітря до гарячого полум’я; але при цьому намагався охолоджувати скло водою, через що воно не тріскалось. Отож, великий Леонардо так і не закінчив створення світильника нового покоління.

Тепер, через багато спроб вдосконалення цього нехитрого приладу, технічні рішення здаються очевидними. Щоб полум’я не давало кіптяви, треба використовувати більш чисте паливо. (Цим паливом став гас, який, втім, отримали тільки після винаходу процесу поділу нафти на фракції.) Щоб полум’я було більш яскравим, треба створити постійне підведення повітря за допомогою тяги. Яскравість лампи можна регулювати, піднімаючи або опускаючи гніт за допомогою ручки і найпростішого підйомного механізму.

Незабаром після винаходу, новий вид освітлювальних приладів завойовував всю Європу. Стимулом до широкого поширення гасових ламп служило дешеве пальне – використання гасу було набагато більш економічним, ніж використання свічок або олії, при тому, що горіли вони яскравіше. В Україні вони такі лампи набули поширення вже в 1860-х роках, буквально через рік витіснивши всі інші джерела світла.

Нині гасові лампи рятують при відключенні електрики, використовуються дачниками та туристами, а більшість ламп справно працює ще з початку ХХ ст.

Поділитись

Схожі записи

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Пошук

Оголошення

Шукаємо авторів

Шукаємо авторів

Ми на Facebook