Для приготування крашанки вам знадобляться: свіжі курячі яйця без дефектів на шкаралупі, чистий бджолиний віск, свічки воскові церковні, а також парафінові господарські, фарби, серветки, м’який простий олівець, столовий оцет і кістка, спеціальні інструменти для розпису воском. Підготовка яєць до розпису. Вибираючи яйця для фарбування та розписи, прослідкуйте, щоб на них не було наростів, плям, подряпин і тріщин. Шкаралупа повинна бути рівна, матова, а ось виберете ви білу або палеву – це вже справа смаку. Зверніть також увагу на форму і розмір яйця.
Для орнаментів найбільше підходить куряче яйце середнього розміру, при цьому бажано, щоб обидва кінці яйця були приблизно однаково закруглені.
Багато сучасних майстрів розписують гусячі, качині і навіть страусині яйця. Такі “писанки” призначаються головним чином для продажу. І немає в них ні тієї святості, ні того зачарування, які присутні в сьогоденні обрядовому яєчку від курочки рябої. Крашанки – це насамперед ритуальна їжа, і тут вже не має значення ні розмір, ні колір, ні форма яйця, головне, щоб воно було свіжим і цілим.
Щоб не пошкодити шкаралупу, не залишити на ній потертості і подряпини, мити яйця для писанок слід дуже дбайливо, в м’якій теплій воді, не застосовуючи хімічних миючих засобів; не можна терти і шкребти бруд, а потрібно почекати, поки вона не намокне як слід і не відстане від шкаралупи при щонайменшому дотику ваших рук. Після миття яйця не витирайте, а розкладіть їх на рушник, щоб вона просохли.
Розписувати і фарбувати можна як варені, так і сирі яйця. Варити яйця слід так: чисті яйця дбайливо складіть у каструлю, залийте врівень з ними водою, додайте солі (1 столову ложку на 2 літра води) і доведіть до кипіння. Якщо плита у вас газова, бажано використовувати розсікач полум’я. Як тільки яйця закиплять, зніміть їх з вогню. Потім акуратно, по одному, вийміть з окропу і розкладіть на рушник – нехай остигають.
Майстри писанок часто рекомендують перед фарбуванням і розписом замочувати курячі яйця у воді з додаванням оцту. Крапля оцту не завадить, якщо потрібно зняти нарости з перепелиного яйця, знежирити шкаралупу яйця качиного чи гусячого, але куряча шкаралупа може в цьому випадку втратити частково або повністю верхній шар кальцію, через що яйце потім не буде приймати фарбу.
Розписувати можна не тільки повне, але й видути яйце. Умочіть папірець у білок і заклейте і “місяць” і “сонце” яйця, зміцнивши таким чином шкаралупу. Позначте олівцем, де повинні бути отвори по кінцях яйця, проколіть дірочки і висверліть їх круглим надфілем до міліметрового діаметра. Після цього за допомогою соломинки видуйте яйце: повітря вдувають в один отвір, а вміст яйця в цей час буде випливати з іншого. Можна видути яйце і за допомогою медичного шприца. У цьому випадку знадобиться тільки одна дірочка. Порожні шкарлупки треба промити зсередини і просушити.
Для фарбування яєць застосовуються природні, харчові або анілінові барвники. Сировиною для отримання рослинних фарб можуть бути квіти, листя, лушпиння зерен, кора, корені, а також ягоди.
Жовта фарба різних відтінків витягується з кори молодої дикої яблуні, пагонів тополі, березового листя, кореня кропиви, гречаної полови, цибулиння, квіток дикої бузини, ромашки, молочаю, горицвета, купавок, шафрану, крокусу, звіробою, жовтих квіток цибулинного рослини сон;
Синя, блакитна або фіолетова – з лушпиння чорних зерен соняшника, сережок тополі, квіток мальви, синіх квіток рослини сон, пролісків, ягід чорниці та бузини;
Зелена – з поєднання жовтої і синьої фарб, а також з моху, кори крушини, ясена, листя конвалії, примули, кропиви, зелені жита і пшениці;
Червона – з трісок сандалу, ягід черемхи, квіток і насіння звіробою, а також із засушених самочок польської кошенілі (комахи з сімейства червеців); ніжно-рожева – з квіток іван-чаю вузьколистого;
Коричнева – з кори яблуні, дуба, крушини, ялинових шишок, цибулиння, листя волоського горіха або кінського каштана;
Чорна – з молодого листя чорноклена, кори вільхи, синього сандалу.
Коріння найкраще заготовлювати ранньою весною чи пізньою осінню, кору – тільки навесні, коли деревце “плаче”, квіти – на початку цвітіння, а листя – зовсім молоденькими. Щоб зілля не втратило фарбу, сушити його покладається тільки в тіні, а зберігати – в щільно закритій тарі в сухому темному місці. Фарбувальні ягоди можна заморозити.
Для приготування фарб вам знадобляться також: глиняний або емальований посуд, тала або дощова вода.. Сировину заливаємо холодною водою, 5-6 годин настоюємо, а потім кип’ятимо на повільному вогні: кору – три години, листя хвилин сорок, квіти – півгодини. На 100 грамів сухої сировини – 1 літр талої води. Відвар проціджують і додають чайну ложку квасців. Фарба готова. Фарбування яєць в природних барвниках триває від 10 хвилин до 14 годин. Заняття це копітке, але екологічне!
Харчові барвники слід розводити згідно з вказівками заводської інструкції. Відповідний посуд для таких фарб – скляні банки з широким горлом.
Анілінові барвники випускаються у вигляді порошку або таблеток. Вони продаються в господарських магазинах. Потрібно купувати ті з них, що призначені для домашнього фарбування виробів з вовни. Приготуйте концентрат згідно з вказівками інструкції. Півлітра концентрату розділіть на три частини, розлийте в скляні банки, в кожну з трьох частин додайте 150-200 грамів кип’яченої води і 2 столові ложки 9-процентного оцту. При бажанні в перші дві частини можна додати трохи фарби іншого кольору, щоб отримати широку гаму відтінків.
Анілінові барвники отруйні і годяться тільки для фарбування писанки-сувеніра. Вживати в їжу таке яйце не можна. Всі банки з фарбами повинні мати етикетку з o зазначенням кольору, походженням барвника – харчовий він чи аніліновий, – а також дати розведення і терміну придатності.
Завершивши розпис і фарбування, віск на яйці потрібно розтопити над полум’ям свічки або в духовці, а потім зняти його зі шкарлупки серветкою. Фарбування яєць в анілінових і харчових барвниках відбувається шляхом купання. Яйце кладеться на пластмасову ложку і занурюється у
Фарбування як в харчових, так і в анілінових і рослинних фарбах завжди починається зі світлих тонів і завершується темними. Традиційні кольори орнаментів писанок: білий, жовтий, червоний і чорний. Але за відсутністю того чи іншого необхідного барвника замість, наприклад, чорної часом застосовувалася коричнева, зелена або фіолетова фарба, замість червоної – лілова і т. П. Писанка, розписана з порушенням колірної символіки, називалася в народі мальованка. На крашанках допускалося наявність зеленого кольору. Були навіть однотонні зелені, Троїцькі, крашанки.
Бережіть руки. Не шкодуйте серветок. Забарвлене яйце знімайте з ложки серветкою, складеною в два-три шари. Після приготування кожної писанки доведеться мити руки з милом. Якщо це тридцять писанок в день, то й руки будуть митися тридцять разів.
Змащувати їх кремом не можна, щоб не забруднити жиром шкаралупу. Вихід один: розписуємо воском по білому полю всі тридцять яєць, потім фарбуємо їх по одному в жовтій фарбі, знову розписуємо – фарбуємо в червоний колір і т. Д. Руки доведеться помити тільки в кінці роботи.
Якщо в сім’ї є маленькі діти, постарайтеся обійтися без анілінових барвників. Хлопці неодмінно захочуть вам “допомогти” у ділі приготування великодніх яєць. Без них вам просто “не обійтися”. Але там пальчик лизнув, там потер очі, надихався парів – от і отруївся. Неприпустимо також застосування анілінових барвників в разі приготування писанок у дитячих садках, школах, центрах дитячої творчості. У продажу відсутня харчовий барвник чорного кольору – нічого страшного: є фіолетовий, темно-червоний. Харчові фарби не такі яскраві, як анілінові, але здоров’я дорожче. Пам’ятаємо, що писанка пишеться для краси і здоров’я.
Залишити коментар