Покрова Пресвятої Богородиці

Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня православні християни відзначають свято, прив’язане до певної дати – Покрову Пресвятої Богородиці. Ця традиція бере початок ще з козацьких часів, коли церкви козаків були присвячені саме Богородиці. З 1991 року саме на Покрову відзначається День українського козацтва. Цього року 14 жовтня стало державним святом і отримало назву – День захисника України.

Покрова Богородиця
image-8407

Покрова Богородиця

Початок цьому святу поклало подія, яка сталося у Влахернському храмі Константинополя, де з V століття перебувала найбільша святиня – омофор (головний убір) Божої Матері. Тоді, в Х столітті, Константинополь був в облозі ворогів. Жителі зібралися в храмі на всеношну і молилися Господу про порятунок від ворога, сподіваючись на диво. Саме там юродивий Андрій побачив, що сама Пресвята Богородиця у супроводі ангелів і святих увійшла в храм, стала перед престолом і, схиливши коліна, довгий час перебувала в молитві. Потім Матір Божа обернулася до народу, зняла свій омофор і простягнула його над людьми, що молилися.

Ще в дохристиянський час, саме в цей період, коли перший іній, і навіть перший сніг покривав землю, наші предки святкували зустріч осені та зими. Це було головне свято врожаю. Якщо рік був урожайний і мирний, то і зима очікувалася благополучна і спокійна. Традиційно в цей період починали справляти весілля, адже польові роботи були закінчені, а комори повні.

Прив’язка до збору врожаю з часом відійшла на другий план. Свято набуло більш глибокого змісту. Оскільки православні вважають Богородицю своєю заступницею перед Богом, в день Покрови вони просять у неї захисту і допомоги – ми просимо, щоб наша земля, наші будинки були захищені від ворогів, щоб війна покинула нашу землю, і прийшов мир. З початку ХХ ст. Покрова стала ще й великим днем для захисників України в лавах Української повстанської армії. Недарма щороку в Україні проводяться традиційні марші УПА.

Ікона Пресвятої Богородиці
image-8408

Ікона Пресвятої Богородиці

І той факт, що з 2014 року в цей день святкується День захисника України, говорить про те, що ми дійсно глибоко усвідомили суть цього святкового дня. Ще в XVII столітті прославлені борці за державність України – запорізькі козаки, вважали його для себе найголовнішим. Образ Діви Марії – це вище втілення турботи, якою їх оточували матері, сестри, наречені, дружини і дочки. Їх любов, їх турбота, їхня віра в своїх чоловіків, в те, що їх діло праве, давали впевненість у тому, що воїни знаходяться під захистом світлих вищих сил.

Головне значення і сенс цього свята для нас сьогодні – це надія те, що кожен захисник України повернеться додому неушкодженим.

 

Поділитись

Схожі записи

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Пошук

Оголошення

Шукаємо авторів

Шукаємо авторів

Ми на Facebook