Різдво Христове

Різдво Христове

Різдво, на відміну від Нового року, виключно сімейне свято, яке поєднує в собі християнсько-язичницькі традиції. Свято Різдва Христового почали святкувати ще в III – на початку IV століть. В середині IV століття свято Різдва Римська церква перенесла на 25 грудня за юліанським календарем.

Різдвяний дідух
image-8510

Різдвяний дідух

Наші предки готувались до Різдва заздалегідь. До свят намагалися завершити всю важливу роботу по господарству, в будинках проводили генеральне прибирання, вибілювали помешкання. Ще зі жнив зберігали останній обжинковий сніп – Дідух, його ще називали Дід, дідочок, сніп-рай. Його в’язали з вівса, жита, пшениці. Солом’яний оберіг символізував збереження пам’яті родини, це був символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Сам Дідух має дуже давню історію: у дохристиянських віруваннях він був втіленням бога Коляди, символом пам’яті роду. Святковий сніп прийнято було зберігати в будинку більше тижня, а іноді навіть до Водохреща, він привносив у сім’ю святковий настрій, затишок і святковість.

 У народі говорили: «Дідух до хати – біда з дому».  До тих пір поки Дідух стоїть на столі, суворо заборонялося виконувати будь-яку роботу, окрім догляду худоби. У цю пору господині навіть виносили з оселі віника, щоб не підмітати в хаті. Святою називали не тільки різдвяну вечерю, а й наступні сім вечорів, аж до Щедрого Вечора. У цю пору наші предки намагалися лише святкувати й не працювати. Пропонуємо відродити та продовжити цю чудову традицію!

Готувати страви на Святвечір починали ще зі  світанку. Господарі готували кутю  – пшеничну або рисову кашу з медом, маком і родзинками,  узвар – компот із сухих яблук і груш. Для цієї кулінарії особливим чином у печі накладалися дрова, які годилося запалювати лише «живим вогнем» – потерши деревом об дерево, або кресалом.

Для куті брали вимочену пшеницю, а також «непочату» – набрану до сходу сонця воду. Потім господиня готувала на досвітній воді і в новому горщику голубці та інші пісні страви, яких мало бути дванадцять, серед них – пісний борщ з грибами, горох, капусник, рибні страви, вареники з капустою, кашу гречану, голубці з рисом, пісні млинці, гриби, пироги.

Різдвяні страви

Різдвяні страви

З настанням темряви молодшеньким в сім’ї прийнято було виходити у двір. Діти стежили за небом і появою першої зірки – символу зірки Віфлеємської, побачивши яку, вони заходили в хату й сповіщали довгождану звістку. З цього моменту можна було розпочинати Святу вечерю, яку вся сім’я з нетерпінням чекала, адже до Різдва віруючі мали дотримуватись суворого посту з 28 листопада по 6 січня.

У Святвечір молоді хлопці та дівчата, вбравшись в звірині образу і переодягнувшись у вивернуті шкури ходили колядувати, господарів прославляти.

Існували цілі традиції колядування. Молоді люди збиралися в групи більше трьох чоловік, головним колядникам був звір. Він і йшов першим і ніс восьмикутну зірку, що символізувала появу на світ Ісуса Христа. У давніх українських традиціях зірка – це символ Бога, символ сонця. Восьмикутна зірка – це дуже давній солярний символ, що в даному випадку символізував ще й віфлеємську зірку.

Зірку фарбували в жовтий колір, по краях прив’язуючи різнокольорові стрічки і дзвіночки. У давні часи вважалося, що дзвін дзвіночка відганяє злих духів, тому в кожного коляда був свій дзвіночок. Обов’язковим учасником процесії був міхоноша. Це людина, що несла мішок або кошик, в який колядникам господарі кидали цукерки, інші ласощі та гроші. Поганим тоном було брати подарунки з рук господарів, їх неодмінно повинні були кинути в мішок або кошик. Решта учасників процесії одягалися в різні костюми. Популярним костюмами в старовину були костюми тотемний тварин: кози, ведмедя.

Перед тим як колядувати, обов’язково питали дозволу: «Дозвольте поколядувати!». Звичайно, відмовити не можна було. Після того, як колядники йшли, господарі сідали за святковий стіл. І між тим свято залишався в першу чергу домашнім подією, адже колядувати, і то ненадовго, ходила в основному молодь.

Гарного й сімейного Вам свята, любі читачі. Затишку та добробуту!

З Різдвом Вас!

Поділитись

Схожі записи

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Пошук

Ми на Facebook