Вербна неділя

Вербна неділя

Сьогодні ми святкуємо традиційне християнське свято вербну неділю.

За церковною традицією ця дата знаменує Вхід Господній у Єрусалим. Початок свій свято бере за часів ранніх християн. Ісус Христос прийняв рішення зустріти свято світлого Великодня в місті Єрусалимі. За ним пішли його послідовники і простий народ, а мешканці Єрусалиму, почувши, що Ісус іде до них у місто зустріли його пальмовими гілками. Так як бачили в Ісусі свого рятівника. Це свято в християнській релігії вважається найтрагічнішим, так як священиками саме в цей час було прийнято рішення вбити Ісуса. А народ, що захоплено зустрічав його, незабаром зажадав розіп’яти Ісуса. Тобто проміняв свою віру на протилежну буквально за лічені дні. Найсуворіший тиждень великого посту – вербний тиждень.

 Але крім християнських традицій зі святом Вербну неділю пов’язані багато відомих народних прикмет і традицій. Це свято відзначається в багатьох державах Європи. За старими повір’ями, щоб молода пара жила в щасті й достатку, теща на Вербну неділю приносила в будинок молодого зятя подарунки. У Болгарії в цей день прийнято ламати гілки верби і з піснями обходити будинки. Опівночі молодь просилася в хату і починала злегка бити господарів гілками, примовляючи: «Б’ємо, щоб бути здоровими!». Традиційно в Білорусії пекли на це свято хлібці, в один з них закладали монету. Кому діставався цей хлібець, тому чекати удачі та достатку цілий рік. Якщо ж дівчина візьме цей хлібець, то їй належить вдало вийти заміж. У сербів, чехів, болгар і словаків теж існує багато обрядів і традицій, пов’язаних з цим святом.

З глибини століть до нас дійшла красива слов’янська легенда. Про те, що колись верба була жінкою. У неї було багато дітей, і вона стала сперечатися з самою Матір’ю-Землею про те, що вона плодовитіша за неї. А Мати-Земля у відповідь розсердилася, і перетворила жінку в вербу. Тому в деяких регіонах до цих пір вважається корисним безплідним жінкам в дні свята з’їсти освячені вербні бруньки.

У народі вважають, що вода з вербою допомагає позбутися багатьох хвороб. Тому купали немовлят у воді з вербними гілочками. У Вербну неділю влаштовувалися катання на човнах, на річках і ставках, народні гуляння .

У Білорусії було прийнято за традицією на вербну неділю гілочки відносити на кладовище до могил родичів.

Гілочки верби святять і носять до церкви, бо освячені, вони наділені великою духовною силою. Тому хвора людина може використовувати їх для лікування. При цьому в народі раніше вважалося що треба гілочкою верби бути по тілу, примовляючи: «Святий Дух, через вербу входь – хвороба виходь. Верба прийде – хворобу віднесе».

У Вербну неділю заборонено працювати. Тому краще всього заздалегідь приготувати всі гарячі страви, при цьому пам’ятати, що ще триває Великий піст. Тому страви повинні бути помірними і пісними. Ще одне повір’я, у Вербну неділю не можна розчісувати волосся. Але це вам вирішувати, ходити нечесаними, або дотримуватися старовинної традиції.

Тож гайда до церкви по вербові гілочки!

Поділитись

Схожі записи

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Пошук

Оголошення

Шукаємо авторів

Шукаємо авторів

Ми на Facebook