Ніжинські огірки, що прославили місто Ніжин, набули популярності за часів правління імператриці Катерини II, яка наказала забезпечувати ними імператорський двір, що виконувалося до 1917 р.
В радянські часи продукція Ніжинського консервного заводу також користувалася незмінною популярністю завдяки особливому хрускоту і характерному смаку місцевих огірків, що пояснюється властивостями тутешнього грунту і особливим посолом, рецепт якого, за легендою, завезли в Ніжин греки.
Зараз ніжинські соління експортують в 70 країн світу. У 2005 р. перед центральним входом заводу встановлений пам’ятник ніжинському огірку.
Скульптура овоча виконана із зеленого італійського граніту. Він зображений таким, що лежить на бочці для засолу, яка стоїть на льосі для зберігання консервації.
Нагадаємо, що це не єдиний пам’ятник їжі. Так, в Україні ще є пам’ятник помідору у місті Кам’янка-Дніпровська та пам’ятник Галушці у місті Полтава
Адреса:
Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Шевченка, 160.
Залишити коментар