Пивзавод на Подолі почав своє існування в 1872 році, спочатку маючи назву «Товариство Київського пивоварного завод». Його засновником був купець і підприємец Микола Хряков, який придбав металургійний завод на вулиці Фрунзе (тоді – вул. Кирилівска).
Разом з компаньйонами Карлом Вейсе, Габріелем і Фрідріхом Енні він хотів створити пивзавод для варіння кращого пива в Києві з використанням закордонних технологій.
Незвичайний архітектурний стиль, який дивує нас навіть зараз, належав інженеру А. Термену. Саме ж обладнання заводу було привезено з Німеччини. Перші десятиліття ХХ століття були дуже успішні для виробництва – воно розширилося на суму понад мільйон рублів. Пиво варили на джерельній воді (колодязь був на території заводу), використовуючи вітчизняний ячмінь і хміль. Прославилися київські пивовари кращими сортами баварського пива, портером, англійським елем, чеським світлим пивом.
Ринок продажів розширився на Чернігівську, Бессарабську, Херсонську губернії. І навіть радянська влада з її модернізацією не закрила завод, і він продовжив варити пиво з високоякісного ячмінного солоду і кращих сортів хмелю.
У часи Другої світової війни завод був переоснащено для виробництва танків. Надалі завод знову варив пиво. Винятком не стали і часи незалежної України, якій у спадок дісталася така історична гордість.
У 1990 р була створена кооперація «Оболонь», частиною якої став подільський пивзавод.
У 1993 р пивзавод став функціонувати як самостійна одиниця – закрите акціонерне товариство «Пивзавод на Подолі».
Його не минули часи економічного занепаду, великою проблемою є стан архітектурних пам’яток, яким потрібна реставрація, а також привласнення державою охоронно-захисного статусу.
Залишити коментар